De acupunctuur behandeling

Na het stellen van de diagnose moet er een gerichte keuze gemaakt worden: welke therapievorm zal in uw geval het beste werken. Acupunctuur, cupping of specifieke massagetechnieken.

 

Naalden

Het plaatsen van naalden is de meest gekende techniek. De acupuncturist maakt een keuze uit de meer dan 1000 punten, die elk hun eigen functie hebben bij het herstel van verstoorde energie.

Fijne naalden worden ingebracht met de bedoeling de energetische doorstroming te verbeteren, zodat het Yin-Yang evenwicht zich kan herstellen. Om dit effect te bereiken zal de acupuncturist de naald lichtjes bewegen waardoor het lichaam een naaldsensatie kan krijgen.

 

De energie gaat weer stromen

Tijdens de behandeling gaat de energie in uw lichaam weer stromen. Dit merkt u aan een licht tintelend of juist een zwaar gevoel rondom de naalden. Soms straalt het gevoel uit langs de meridiaan.

Dit gevoel wordt Qi genoemd en is soms duidelijk voelbaar en duurt maar even. De naalden blijven ongeveer twintig minuten zitten. In het algemeen kun je zeggen dat acupunctuur de Qi van een meridiaan versterkt, zodat die zijn functies weer voor de volle 100% kan uitvoeren en daardoor de klachten verdwijnen.

 

Acupunctuurpunten

Welke acupunctuurpunten geactiveerd worden en op welke manier, hangt van zoveel factoren af, dat er voor iedere patiënt weer een andere behandeling nodig is. Zelfs als de klachten van twee patiënten gelijk lijken te zijn, is er geen standaardmethode.

Immers geen twee mensen zijn aan elkaar gelijk; acupunctuur in mijn praktijk is maatwerk! In mijn praktijk wordt gewerkt met wegwerpnaalden. Ook voor het overige hanteren wij strikte normen aangaande de hygiëne in de behandelkamer.

 

Cupping

Deze behandelingstechniek creëert een vacuüm met behulp van glazen bollen. De acupuncturist plaatst de glazen bollen op de huid om lokaal een sterke doorbloeding te bereiken. Dit kan energieblokkades opheffen. Cupping is o.a. doeltreffend bij nek-, schouder- en rugklachten en bij longproblemen en verkoudheid.

 

Tuina

Deze energetische massagetechniek is één van de therapieën van de Traditioneel Chinese Geneeskunde Tuina (spreek uit twiena) kent een grote variëteit aan verschillende massages die op het lichaamsoppervlak worden uitgevoerd en daarnaast diverse zeer effectieve manipulatietechnieken die op verschillende delen van het lichaam kunnen worden toegepast.

Tuina therapie is zeer effectief zowel in preventieve zin als voor op genezing gerichte behandeling en levert o.a. bij kinderen goede resultaten op. Tuina is niet weg te denken uit de Chinese ziekenhuizen en kent daar verschillende richtingen zoals: kinder Tuina, volwassenen Tuina, orthopedie en cosmetica

 

Kruidentherapie

Kruidentherapie kan een aanvulling zijn op de acupunctuurbehandeling. Het gebruik van kruiden ondersteunt het genezingsproces en is vaak zeer nuttig bij zogenaamde “energetische tekorten”.

De traditionele Chinese kruidentherapie gebruikt substanties van plantaardige, minerale en dierlijke oorsprong. Chinese kruidenpreparaten komen voor in ruwe vorm, poedervorm, pillen en decocties. De Chinese kruidentherapie is anders dan de Westerse fytotherapie.

Terwijl in de Westerse fytotherapie de biochemische inhoudsstoffen van belang zijn om de werking van de verschillende kruiden te beschrijven, kent de Chinese farmacopee een energetische beschrijving. In mijn praktijk wordt de kruiden therapie niet toegepast.

 

Traditionele Chinese Voedingsadvies

Het Traditionele Chinese voedingsadvies is steeds meer in opmars. Hierbij gaan we niet uit van calorieën tellen of minder eten of diëten, maar van de vijf elementen. Voedingsmiddelen hebben een energetische werking en kunnen daarmee direct invloed uitoefenen op de mens en op de energie huishouding.

Als we met ons voedsel rekening houden met de seizoenen en dus met de vijf elementenleer, komt er een juist evenwicht tussen Yin en Yang tot stand. Iets wat onze oma’s eigenlijk voor een gedeelte altijd al deden: gewoon seizoengroenten kopen.

Ook het klimaat waar iemand woont is van belang. Een klimaat dat gekenmerkt wordt door hitte en droogte is een Yang-klimaat. De mensen die hierin wonen zullen om een evenwichtige voedingsbalans te krijgen Yin-voedsel moeten gebruiken. Dit is voedsel dat van nature ook in deze gebieden thuishoort: ananassen, meloenen, sinaasappels, grapefruits en aubergines.

In Nederland groeien deze vruchten niet en ze zullen dan ook met mate gegeten dienen te worden. Het is niet toevallig dat de wintertijd (Yin) in ons klimaat vraagt om boerenkool met worst, een typisch voorbeeld van Yang-voedsel.

Een uitgebalanceerd voedingspatroon is zeer belangrijk voor het ondersteunen of ontlasten van bepaalde organen en met relatief weinig moeite kan er zo actief aan het genezingsproces meegewerkt worden.

 

Houd rekening met het volgende

Er zijn bepaalde omstandigheden, waarin acupunc­tuur minder goed kan werken. Of waarin het onverstandig is een acupunctuur behandeling te ondergaan of voort te zetten.
Die omstandigheden kunnen zijn:

  • Het gebruik van alcohol of drugs voor of na de behandeling.
  • Zware licha­melijke of geestelijke inspanning voor of na de behandeling.
  • Een lege maag.
  • Voor vrouwen geldt dat tijdens de menstruatie en gedurende een zwangerschap bepaalde acupunc­tuurpunten beter niet gebruikt kunnen worden of zelfs tot ‘verboden gebied’ worden verklaard. Bij een zwangerschap worden al vanaf de derde maand bepaalde punten vermeden. Naarmate de zwangerschap vordert, neemt het aantal ‘verbo­den’ punten toe. Ook als nu nog maar net zwanger bent of probeert zwanger te worden, is het belangrijk dat u het meldt.

 

Tot slot nog dit

iedereen ervaart wel eens periodes waarin het lichaam alle zeilen bij moet zetten om gezond en vol energie door het leven te gaan. Hierbij worden de eigen reserves behoorlijk aangesproken. Zeker in onze westerse wereld is het belangrijk om stress en drukte zoveel mogelijk te vermijden en op een harmonieuze manier te leven. Zorgvuldig en vooral met mate eten en drinken horen daar ook bij.

Adres- & contactgegegevens

Acupunctuuur Hillegersberg-Schiebroek
Adrianalaan 161
3053 MB te Rotterdam
(Hillegersberg-Schiebroek)
Tel: 010 - 422 34 13
Mob: 06 - 53 97 35 32
E-mail: renetobe@gmail.com

Telefonisch & sms mogelijk op:
maandag t/m vrijdag 07.30u tot 18.30u

Betaalgegevens:
NL58 ABNA 0443 4907 91
Ter name van: Tobe Fysiotherapie

KVK: 24460796
AGB zorgverlener: 90-100565
AGB praktijk: 90-060168

Tobe Fysiotherapie:
(Psychosomatische fysiotherapie)
www.renetobe.nl

Tobe Meditatie:
(Psychosociale therapie, mindfulness & yoga)
www.tobemeditatie.nl