De eerste acupunctuur behandeling

Vooropgesteld dat traditionele acupunctuur als therapie voor bijna elke ziekte geschikt is, zijn er voor de hand liggende uitzonderingen: bij een hartinfarct of acute blindedarmontsteking komt men via de huisarts natuurlijk bij een specialist terecht.

Chirurgische ingrepen en epidemische ziekten behoren ook niet tot het terrein van de acupunctuur. Net zo min als het herstellen van botbreuken of eerste hulp bij ongevallen hiertoe behoren.

 

Acupunctuur een aanvulling op de westerse medische wetenschap

Meestal zijn de patiënten die naar een acupuncturist gaan doorverwezen door een huisarts, maar ook komt men op eigen initiatief omdat men zoekt naar een andere aanvullende behandelwijze die de totale mens beziet.

Tot welke groep patiënten u ook hoort en met welke klachten u ook komt, u kunt ervan uitgaan dat we uw problemen uitvoerig bespreken en pas na een gedegen onderzoek tot een diagnose met een daarbij behorend behandelplan komen.

Het stellen van een diagnose gebeurt anders dan in de Westerse geneeskunde. Vaak is de klacht met naam en toenaam bekend. Dat geeft de acupuncturist waardevolle informatie over de ziekte, maar deze informatie is lang niet voldoende om direct tot een acupunctuurbehandeling over te gaan.

Er wordt een energetische balans van de patiënt opgemaakt aan de hand van 4 observatietechnieken: vraaggesprek, observatie, polsdiagnose en tongdiagnose. De gestelde diagnose bepaalt de puntenkeuze.

 

Het vraaggesprek

De acupuncturist is gewend om niet alleen uitvoerig met de patiënt over zijn klachten te praten, maar ook over allerlei zaken die op het eerste gezicht niets met die klachten te maken lijken te hebben. U kunt bijvoorbeeld vragen verwachten over uw eetlust, de stoelgang en uw slaappatroon.

Bij vrouwen is de menstruatiecyclus een belangrijke factor in de energiehuishouding van het lichaam, dus kunt u ook daarover vragen verwachten.

Naast vragen over de stofwisseling zal de acupuncturist het ook hebben over uw dagindeling, uw werkzaamheden, of u een avond- of een ochtendmens bent, hoe het met uw humeur gesteld is, kortom: hoe u als eenheid van lichaam en geest in het dagelijkse leven functioneert.

 

Observatie van de patiënt

Alleen al door eenvoudigweg naar u te kijken, krijgt de acupuncturist een schat aan informatie over uw gesteldheid. De meeste mensen nemen de oppervlakkige gezondheidstoestand van hun vrienden automatisch waar.

Hebben ze wallen onder de ogen, spreken ze met sterke of zwakke stem, hebben ze rimpels op het voorhoofd of rond de mond, enzovoort. Al deze factoren samen kunnen wijzen op verstoringen van de energetische kwaliteit van één of meerdere organen.

 

De polsdiagnose

‘Even de pols voelen’ betekent in de westerse geneeskunde het tellen van de hartslag en het constateren of het ritme gelijkmatig verloopt.

De Chinese artsen moesten het voelen van de pols al serieus nemen, omdat ze vaak letterlijk niet meer te onderzoeken hadden. In vroeger tijden lieten de meeste vrouwen namelijk niet toe, dat ze lichamelijk onderzocht werden en zeker niet door een man.

In plaats daarvan staken ze hun pols tussen de gordijnen door en daar moest de arts het maar mee doen. De acupuncturist voelt de pols op drie plaatsen op drie diepten.

Door nauwkeurig de snelheid, regelmaat, diepte, breedte, lengte, kracht en spanning van de pols te meten – dit vereist jarenlange training – komt de acupuncturist meer te weten over de hoeveelheid en de kwaliteit van de energie in de organen.

 

De tongdiagnose

Even belangrijk als het voelen van de pols is het bekijken van uw tong. Hoewel de tongdiagnose wat vreemd kan overkomen, is het een zeer goede, betrouwbare en objectieve observatietechniek.

Er wordt gekeken naar vorm, kleur, glans en tongbeslag. Elk orgaan heeft zijn eigen zone op de tong. Via de tongdiagnose krijgt de therapeut op een eenvoudige manier een goed beeld van iemands interne toestand.

Nog een voordeel: je krijgt eindelijk eens de mogelijkheid om ongestraft de tong uit te steken!

Adres- & contactgegegevens

Acupunctuuur Hillegersberg-Schiebroek
Adrianalaan 161
3053 MB te Rotterdam
(Hillegersberg-Schiebroek)
Tel: 010 - 422 34 13
Mob: 06 - 53 97 35 32
E-mail: renetobe@gmail.com

Telefonisch & sms mogelijk op:
maandag t/m vrijdag 07.30u tot 18.30u

Betaalgegevens:
NL58 ABNA 0443 4907 91
Ter name van: Tobe Fysiotherapie

KVK: 24460796
AGB zorgverlener: 90-100565
AGB praktijk: 90-060168

Tobe Fysiotherapie:
(Psychosomatische fysiotherapie)
www.renetobe.nl

Tobe Meditatie:
(Psychosociale therapie, mindfulness & yoga)
www.tobemeditatie.nl